Een verdwenen grafheuvel bij Eelde – nieuwe steentijd

Geplaats op: 12 september 2018

Bij het onderzoek van een nederzetting uit de ijzertijd en Romeinse tijd hebben archeologen van De Steekproef de restanten van een grafheuvel uit 2.400 tot 2.200 vC gevonden. De heuvel dateert uit de zogenaamde Klokbeker-periode van de nieuwe steentijd. Aan het oppervlak was de grafheuvel niet meer zichtbaar. Ook op historische kaarten was de heuvel niet aangegeven. Waarschijnlijk is de grafheuvel lang geleden geëgaliseerd.

In de grafheuvel vonden we de crematie-resten van een 30 tot 40 jarig persoon, waarschijnlijk een vrouw. Voordat de grafheuvel werd opgeworpen heeft men een kuil gegraven waarin de crematieresten van de dode werden geplaatst. Naast deze crematieresten waren er twee aardewerken klokbekers, en een schaal in het graf gezet. In één van de klokbekers zijn resten van eiwitten gevonden. Dit duidt er waarschijnlijk op dat men de dode voedsel heeft meegegeven.

De meest opzienbarende vondst waren twee gouden sieraden. Deze kokervormige sieraden werden waarschijnlijk om vlechten in het haar gedragen. Vergelijkbare sieraden kennen we onder andere van het beroemde graf van de ”Amesbury Archer” in Engeland. De klokbekers, schaal en gouden sieraden zijn in het Drents Museum te bewonderen. Zie verder: Download de WEB-bestanden bij het boek Eelde, Groote Veen: de archeologie van steentijd tot Romeinse tijd.